קראמבל תפוחים

קראמבל תפוחים

היכונו להתמכר: מאפה תפוחים ופירורי בצק, שמכינים בלי בעיה ופשוט אי אפשר להפסיק לאכול

נהוג לקרוא לו, בקיצור, פשוט "קראמבל" – מהמילה "פירורים" באנגלית (או "שטרויזל" – פירורי בצק בגרמנית). מאפה עשוי שכבת תפוחים רכים חמצמצים, ועליהם פירורי בצק פריכים ומתוקים – קל מאוד להכין וטעים מאוד לאכול. את הקראמבל אין צורך לחתוך – מוציאים בכף מהתבנית ומעבירים לצלחת. נהוג ומומלץ להוסיף לו גלידה. תבואו, יהיה קראמבל

  • מחבת
  • תבנית אפייה

תבנית בגודל 26X20 ס"מ או דומה

לפירורי הבצק
1/2 כוס (100 גרם) סוכר
80 גרם חמאה קרה מאוד, חתוכה לקוביות
1/2 כוס + 3 כפות (100 גרם) קמח
1/8 כפית מלח
לתפוחים
6-5 יחידות (1.2 ק"ג) תפוחים מזן גרני סמית
20 גרם חמאה
3 כפות סוכר לבן או חום
אפשרות: 1 כף מיץ לימון, או 1 כפית קליפת לימון מגוררת
לשימון התבנית: מעט חמאה

  1. פירורי הבצק: שמים בקערה את הסוכר והחמאה. מאגרפים את כף היד ודוחפים־מועכים עד שהסוכר נצמד לחמאה ומתקבל גוש אחד.
  2. מוסיפים את הקמח והמלח, ובעזרת האצבעות   מצמידים־ממוללים־מפוררים, עד שמתקבלים פירורים בינוניים. מעבירים אותם לשקית או לכלי, סוגרים ומאחסנים במקרר או במקפיא שעה לפחות.
  3. התפוחים: קולפים את התפוחים, חותכים אותם לרבעים ומסירים את חלקי הליבה הקשים. חותכים את התפוחים לפלחים ברוחב מעט פחות מ־ 1 ס"מ.
  4. מחממים מחבת על להבה בינונית-גבוהה. מוסיפים את   החמאה וממיסים אותה. מוסיפים את התפוחים ומבשלים תוך ערבוב 5 דקות. מפזרים על התפוחים את הסוכר, ואם רוצים מוסיפים את מיץ הלימון או קליפתו, מערבבים ומבשלים עוד 3-2 דקות, עד שהתפוחים מפרישים מעט  נוזלים. מנמיכים מעט את הלהבה, ומבשלים עוד 7-6 דקות, עד שהתפוחים רכים אך שומרים על צורתם, והנוזלים מצטמצמים מעט. מסירים מהכיריים ומצננים כ־10 דקות.
  5. מחממים את התנור לחום בינוני-גבוה (200 מעלות) ומשמנים את התבנית בחמאה.
  6. מעבירים את התפוחים לתבנית ומניחים אותם   בצפיפות. מפזרים עליהם את פירורי הבצק. אופים כ־20 דקות, עד שהפירורים קשים  וזהובים. מוציאים ומניחים לצינון קל. מגישים חמים או בטמפרטורת החדר.

במקרר, מכוסה, עד 3 ימים. לפני ההגשה מחממים כ־5 דקות בחום בינוני או שמניחים להתחמם מעט בחדר.

3 כללי זהב לפירורי בצק פריכים:

1. בשלב איחוד החמאה והסוכר, ובשלב צירוף הקמח (ראו במתכון), עובדים בזריזות, כדי שהחמאה תישאר קרה והתוצאה פריכה.


2. הפירורים צריכים להיות בינוניים ולא אחידים בגודלם. פירורים קטנים מדי יהיו פריכים פחות. לכן מכינים אותם בידיים ולא במעבד מזון.

3. מאחסנים את הפירורים במקרר לפחות שעה לפני האפייה. אפשר להכין מראש ולשמור עד 3 ימים בכלי סגור במקרר, או עד חודש במקפיא (אין צורך להפשיר לפני השימוש).

אין לכם זמן לבשל את התפוחים?

אין בעיה: קולפים את התפוחים וחותכים אותם לחתיכות בינוניות־קטנות. מערבבים עם הסוכר, ואם רוצים אז גם עם מיץ הלימון או קליפתו. מעבירים לתבנית המשומנת. אם רוצים, חותכים את החמאה לקוביות קטנות ומפזרים עליהם. מפזרים את פירורי הבצק ואופים כחצי שעה בחום של 180 מעלות.

רוצים לגוון בטעמים?
קראמבל כיף לגוון בהתאם למה שיש בבית ולטעם האישי. הנה כמה אפשרויות:

  • להחליף חלק מהתפוחים באגסים (אין צורך לקלוף). אפשר להפחית את כמות הסוכר ל־2 כפות.
  • להחליף את התפוחים בכמות דומה של שזיפים, אפרסקים ומשמש – אחד מהם או שילוב. אין צורך לבשל את הפירות האלה לפני האפייה, ומומלץ להוסיף סוכר בהתאם לרמת המתיקות שלהם. קראמבל עם פירות קיץ אופים כחצי שעה בחום בינוני של 180 מעלות.
  • להחליף את התפוחים ב־2 כוסות פירות יער מוקפאים או תותים, מעורבבים עם 4-3 כפות סוכר ו־2 כפות קורנפלור. אין צורך לבשל לפני האפייה, אופים כחצי שעה ב־180 מעלות.
  • שדרוג לפירורים: עם הקמח, מוסיפים גם כ־ 3 כפות אגוזים קצוצים, או 1 כפית קינמון טחון.
  • רגע לפני שמכניסים לתנור, מפזרים על הפירורים כחצי כפית סוכר, לתוספת פריכות ונצנוץ.

שתף

3 תגובות

  1. אילנה הריס

    שלום לך, ההסבר מאד מפורט אך בכ"ז 2 הערות:

    את ממליצה על תבנית מלבנית – אך בפועל מביאה תמונה של עוגה עגולה. אישית איני יודעת לעשות את ההמרה בקוטר נתון למלבן במידות אחרות).

    העוגה המלבנית שעליה כתבת- לכמה מנות היא אמורה להספיק.

    איך ניתן להעביר לכלים אישיים?. זקוקה להדרכה.
    בתודה ומקווה לתגובה מהירה.

  2. נונה

    הקראמבל יצא ממש ממש טוב קיבלתי מלאא מחמאות..
    הצעה לשיפור זה להוסיף לתפוחים כשמטגנים אותם אגוז מוסקט, קינמון וברנדי ממש מקפיץ את העוגה.
    נכנס לספר מתכונים שלי

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *