קניידלך לפסח

קניידלך לפסח

הסיבה האמיתית לאכילת מרק בפסח: כדורי קמח מצה אווריריים וקלים

ההכנות לחג החירות מלוות בלא מעט התלבטויות, אבל לא בסוגיית המרק: קניידלך הם תוספת חוצת עדות ומעמדות, ואחד מסמלי הפסח הכי אהובים. מצד אחד, דווקא נחמד לחכות לקניידלך כל השנה, עד לפסח. מצד שני, אם תרצו, תוכלו להמשיך להכינם עם קמח מצה שאינו כשר לפסח, הנמכר באופן קבוע בחנויות. חג שמח, כל השנה

  • סיר גדול עם מכסה
  • כף מחוררת

(כ-30 יחידות)

2 כוסות מים רותחים
1 כפית מלח
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
3 כפות שמן
1/2 1 כוסות קמח מצה
2 ביצים גדולות
לבישול: 1 כף מלח

  1. מכינים את העיסה: יוצקים את המים הרותחים מכינים את העיסהלקערה, מוסיפים את המלח, הפלפל השחור והשמן ומערבבים. מוסיפים את קמח המצה ומערבבים היטב כדקה. מניחים לתערובת להתקרר כ־ 10 דקות.
  2. שוברים את הביצים לקערית ובודקים שהן נקיות וללא שברי קליפות. מעבירים לקערה ומערבבים היטב ובמרץ כ־ 3 דקות. מתקבלת עיסה במרקם של חומוס סמיך. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומאחסנים במקרר שעה.
  3. יוצרים ומבשלים את הקניידלך: ממלאים את הסיר במים עד 3/4 מגובהו, מכסים ומביאים לרתיחה על להבה גבוהה (אפשר לקצר תהליכים ולהרתיח  מים שרתחו קודם בקומקום). כשהמים רותחים, מוסיפים את כף המלח ומערבבים.
  4. מרטיבים את הידיים במעט מים (בזרם הברז, מכינים כדורים ומניחים בסיראו שממלאים קערה במים ומניחים על משטח העבודה), לוקחים חלקים קטנים מעיסת הקניידלך ויוצרים כדור לא מהודק, בשתיים־שלוש תנועות בלבד. התערובת רכה למדי ואין צורך לדייק בצורת הכדורים. מכינים כך כדורים ממחצית מהעיסה ומניחים על מגש או צלחת גדולה.
  5. מכניסים את הכדורים למים הרותחים. מקפידים לא למלא את הסיר יתר על המידה, הקניידלך תופחים הכדורים שוקעים וצפיםמעט במהלך הבישול וזקוקים למקום. הכדורים שוקעים במים, ולאחר כ־ 3 דקות בישול עולים וצפים על פני המים שחוזרים לרתוח. מבשלים (ללא מכסה) עוד 15 דקות. בודקים אם הקניידלך מוכנים (ראו הסבר ב"כדאי לדעת"). אם כן, מוציאים אותם בכף מחוררת מהסיר ומניחים בצלחת.
  6. מכינים באותו אופן גם את המחצית השנייה של עיסת הקניידלך (אין צורך להחליף את המים בסיר).
  7. ואיך מחברים את הקניידלך למרק? אפשר להכין את הקניידלך עד יום לפני ההגשה. אם מכינים מראש, מניחים להם להצטנן ומאחסנים בקופסה סגורה במקרר. מוציאים אותם כשעה לפני ההגשה, כדי שלא יהיו קרים מדי, ופשוט מניחים אותם – בלי לחמם – במרק החם.

עד יומיים, בכלי סגור במקרר.

  • במזרח אירופה היו הכופתאות, ההשראה לקניידלך היהודיים, מאכל זול ומשביע למעמדות הנמוכים והעניים. גם כיום הם זולים וממלאים, ולכן כדאי להכין אותם לא דחוסים ובינוניים בגודלם, כמו במתכון שלפניכם, כדי להשאיר מקום לשאר מנות החג.
  • את הקניידלך מבשלים בנפרד מהמרק שבו יוגשו, כדי לא להעכיר את מי המרק או להפחית את כמותו, שכן במהלך הבישול הקניידלך "שותים" מנוזלי הבישול. שומרים אותם בנפרד מהמרק, ומחברים ביניהם רק בהגשה.
  • זמן הבישול הנדרש לקניידלך בגודל הקטן מעט מכדור פינג־פונג, כמו בהנחיות המופיעות במתכון, הוא כ־20 דקות, שיבטיחו שהם מבושלים גם בפנים. קניידלך גדולים יותר יזדקקו אולי לעוד כמה דקות בישול. איך יודעים שהם מוכנים? מוציאים אחד מהמים לאחר כמעט 20 דקות בישול, חוצים בסכין ומסתכלים. הבצק צריך להיראות עשוי, אבל לא דחוס. אם לא – מבשלים עוד 5-3 דקות.

רוצים קניידלך בטעמים?

. מוסיפים לעיסה – כשמוסיפים את קמח המצה – כ־1/4 כפית אגוז מוסקט מגורר.

2 קוצצים פטרוזיליה או שמיר (כ־ 3 כפות) ומוספים לעיסה אחרי שמוסיפים את הביצים.

3. קוצצים בצל קטן ומטגנים במעט שמן עד שהוא מזהיב. מצננים אותו ומוסיפים – אחרי הביצים – לעיסה.

שתף

1 תגובה

  1. עדי אקב

    אמא שלי עליה השלום ידעה לבשל.הייתה אשכנזיה אוסטרית גאה וידעה לבשל כמו מרוקאית.
    כולם היו באים לאכול את האוכל שלה.
    היא עשתה עם המטבח האשכנזי חסד.כל דבר שהכינה היה פשוט נפלא.
    את טעם הקניידלך שלה אני לא מצליחה לשחזר.
    אולי אצליח בעזרת המתכון שלכם.
    את המרק אכין לאחיות היקרות שלי שמתגעגעות כמוני.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.