פירה תפוחי אדמה

פירה תפוחי אדמה

התוספת הכי מענגת שיש: פירה בגרסה קלה ומעשית

קטיפתי ומהביל, מיטיב ומרגיע – קבלו את הפירה, התוספת הוותיקה ששמור לה מקום של כבוד בכל מטבח ביתי אבל גם במסעדות שף בעלות שם עולמי. כשם שתפוחי האדמה זמינים לנו כל השנה, כך גם הפירה – מתאים לכל עונה ומתקבל באהבה על ידי כולם, ללא הבדלי גיל ומיקום גיאוגרפי.

  • סיר עם מכסה
  • מסננת גדולה
  • מועך תפו"א או מזלג

(6 מנות)

1/2 1 ק"ג תפוחי אדמה (בערך 7 יחידות בגודל בינוני)
מים כדי כיסוי
1/2 כף מלח
כ־120 גרם חמאה מלוחה
(או רגילה), רכה
1/3-2/1 כפית מלח
מעט פלפל שחור, גרוס
אפשרות: 1 כוס חלב

  1. הבישול: שוטפים את תפוחי האדמה, קולפים אותם ושוטפים שוב.   חותכים לחתיכות בינוניות, פחות או יותר באותו גודל ושמים בסיר. ממלאים את הסיר במים עד שתפוחי האדמה מכוסים ומוסיפים את חצי כף המלח. מכסים את הסיר ומבשלים על להבה בינונית-גבוהה עד שהמים רותחים (כ־20 דקות). מנמיכים את עוצמת הלהבה לבינונית ומבשלים עוד כ־15 דקות, עד שתפוחי האדמה רכים (נועצים בכמה מהחתיכות סכין חדה. אם תפוחי האדמה מחליקים מהסכין בלי להתפרק, הם מוכנים).
  2. מעמידים מסננת בכיור ושופכים אליה את תפוחי האדמה.   מסננים את המים ומחזירים את תפוחי האדמה אל הסיר הריק. מחזירים את הסיר, ללא מכסה, אל הכיריים ומבשלים עוד כ־5 דקות על להבה בינונית-נמוכה, כדי שתפוחי האדמה יתייבשו מעט. מנערים את הסיר מדי פעם, כדי שתפוחי האדמה לא ידבקו אל תחתיתו. מסירים מהכיריים.
  3. המעיכה: מתחילים למעוך את תפוחי האדמה (אפשר בתוך   הסיר ואפשר בקערה גדולה), במזלג או במועך ייעודי. מוסיפים את החמאה, המלח והפלפל וממשיכים למעוך לפירה אחיד. אם רוצים פירה אוורירי ודליל יותר, מחממים את החלב במיקרוגל כדקה־שתיים, עד שהוא מגיע לסף רתיחה ומוסיפים, בהדרגה, לפירה. מערבבים בכף עץ רק עד שהפירה חלק ואוורירי ומגישים.

מומלץ לאכול פירה טרי, אבל שאריות אפשר לשמור עד יומיים במקרר ולחמם בעדינות – במיקרוגל או על הכיריים – בתוספת מעט חלב או מים.

  • להכנת פירה מומלץ להשתמש בתפוחי אדמה בהירים ובעלי קליפה צהובה – הם יתאימו יותר לבישול ולמעיכה. יש להקפיד ולבחור תפו"א בעלי קליפה אחידה, ללא כתמים ירוקים, חתכים או פגמים. אם יש, בחרו בתפוחי אדמה מזן "ראטה", המתאימים במיוחד לפירה. ניתן להשיגם בשוקי האיכרים ואצל חלק מהירקנים.
  • את תפוחי האדמה מבשלים עד שהם רכים לגמרי. אם הם יהיו קשים בחלקם, הם לא יימעכו טוב ולא יקבלו את המרקם הקטיפתי של הפירה.
  • לאחר שמועכים את תפוחי האדמה המבושלים, מערבבים אותם עם חמאה וחלב (או מרכיבים אחרים לגרסת פרווה, ראו בעיגול מימין), רק עד שמתקבל פירה אחיד וקטיפתי – לא יותר. ערבוב יתר ישחרר את העמילן שבתפוחי האדמה ויהפוך את הפירה לדביק.

אפשר גם פרווה
לפירה פרווה, המירו את החמאה ב־1/2-1/3 כוס שמן זית מעודן ואת החלב בחלב קוקוס או בכוס מהמים בהם בושלו תפוחי האדמה. דרך ההכנה זהה.

ואפשר גם:
* להחליף את הפלפל השחור בפלפל לבן.
* להוסיף אגוז מוסקט מגורר או כפית חרדל משובח.
* להוסיף עשבי תיבול: עירית או עלי תימין או רוזמרין טריים קצוצים.
* אפילו בצל מטוגן או גבינת פרמזן מגוררת.

שתף

1 תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.