מציות לפסח

מציות לפסח

אחד מהסמלים הכי טעימים של חול המועד פסח, עכשיו אצלכם במחבת

עונת המצות הקצרצרה מחייבת תגובה הולמת – חביתת מצות מסורתית, הידועה כמצייה או כמצה-בריי בניגון אשכנזי. ומה נשתנה? שתי צורות למצייה (כיחידה שלמה, כמו פיצה, ובקציצות אישיות) וגם אפשרויות לגוון את טעמה ואפילו להפוך אותה למתוקה (ראו ב"רוצים לגוון?"). כך או כך – חג שמח!

  • מחבת בינונית עם מכסה
  • תרווד
  • צלחת הגדולה מעט מקוטר המחבת

(כ-30 יחידות)

2 מצות
1 כוס מים
2 ביצים
1/2 כוס חלב
1/2 כפית מלח
1/8 כפית פלפל שחור גרוס
לטיגון: 2 כפות שמן, או 1 כף שמן + 15 גרם חמאה

  1. שוברים את המצות לחתיכות בינוניות ושמים בקערה. יוצקים עליהן את המים ומניחים ל־10 דקות.
  2. שוברים לתוך קערה אחרת את מערבבים את המצות עם שאר המרכיביםהביצים וטורפים היטב כדקה (במטרפה או במזלג), עד שמתקבלות בועות קטנות. מוסיפים את החלב, המלח והפלפל השחור וטורפים היטב דקה נוספת.
  3. סוחטים בין הידיים כ־1/3 מכמות המצות, ומעבירים אל קערת הביצים. סוחטים ומעבירים כך את שני השלישים הנותרים. מערבבים היטב.
  4. הטיגון: מחממים את המחבת על להבה בינונית. מטגנים עד שצד אחד מוכןשמים בה את השמן (או השמן והחמאה) ומחממים כחצי דקה (או עד שהחמאה נמסה). מעבירים את תערובת המצות־ביצים למחבת ומיישרים כך שלא יהיו יותר מדי בליטות. מטגנים כדקה, עד שהתערובת מתייצבת מעט. מכסים את המחבת, מנמיכים את הלהבה ומבשלים 5 דקות.
  5. מסירים את המכסה ומעבירים את קצה התרווד בין שולי המצייה למחבת, סביב ההיקף, להפרדה. מכסים ומטגנים עוד כ־5 דקות, עד שהבלילה מתייצבת יותר ומזהיבה, והשוליים נפרדים מהתבנית.
  6. מסירים את המכסה ומכניסים את התרווד מתחת הופכים בעזרת צלחתלמצייה – לוודא שהיא משוחררת. מניחים צלחת גדולה על השיש ומחליקים אליה את המצייה. מרימים את הצלחת ומחזיקים אותה ביד אחת, במרכז התחתית. ביד השנייה אוחזים במחבת ומניחים אותה הפוכה על המצייה. מצמידים את הצלחת והמחבת והופכים בזריזות, כך שהמצייה חוזרת למחבת – הפוכה. מסירים את הצלחת.
  7. מניחים את המחבת על להבת הכיריים, מכסים, ומטגנים עוד 5 דקות, עד שהמצייה שחומה. מגישים.

עד יומיים, בכלי סגור במקרר. מגישים בטמפרטורת החדר או מחממים מעט במיקרוגל או בטוסטר־אובן.

הרעיון פשוט מאוד – מרככים שברי מצה במים, סוחטים, מערבבים עם ביצה, חלב, מלח ופלפל, ומטגנים כלביבות או כחביתה אחת. אפשר בקלות לקחת את המצייה לטיול או לפיקניק, ואפשר אפילו להכין אותה ערב קודם – מכינים, מצננים לטמפרטורת החדר, אורזים ומאחסנים במקרר. בדרך לטיול המצייה תתחמם לטמפרטורת החוץ ותהיה מוכנה לאכילה.
טיול נעים!

למצייה מלוחה, הוסיפו לעיסה אחת מהתוספות הבאות:

50 גרם פרמזן או גבינה צהובה אחרת, מגוררת גס
4 כפות גרעיני תירס (ללא נוזלים)
1/2 בצל קצוץ
2 גבעולי בצל ירוק קצוצים
3 כפות שמיר, פטרוזיליה או כוסברה קצוצים

למצייה מתוקה, עשו כך:

השמיטו את המלח והפלפל מהמתכון, והוסיפו אחת מהאפשרויות הבאות :
1 תפוח או 1 אגס קלופים ומגוררים (או חתוכים לקוביות קטנות, ואפשר גם 1/2 תפוח ו־ 1/2 אגס ביחד)
1 כף סוכר + 1/2 כפית קינמון טחון

רוצים מנות אישיות?

במקום להעביר את כל התערובת למחבת, העבירו כף ממנה בכל פעם, ושמרו על רווחים בין היחידות. מטגנים כ־3 דקות, עד שתחתית הלביבות מקבלת גוון זהוב-שחום. הופכים (בקלות!) ומטגנים עוד כ־2 דקות, עד שגם תחתית הצד השני מזהיבה יפה.

שתף

1 תגובה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.