אורז אחד אחד

אורז אחד אחד

לשטוף או לא? לטגן לפני? והמים – קרים או רותחים? ובעצם, איזה סוג אורז להכין? הנה מתכון קל ופשוט שיסדר לכם את החיים

מיליארד סינים לא טועים, ולא רק סינים: אורז הוא מאכל נפוץ כמעט בכל העולם, וגם אצלנו הוא מתבשל בכל מטבח. אפשר להכין ממנו אינסוף תבשילים ולהוסיף לו אינספור תוספות, אבל קודם כל נכין אורז בסיסי ונזניק אתכם ישר לפסגת השאיפות של כל טבח: אורז אחד־אחד. "איך האורז יוצא לך אחד־אחד?" היא שאלת השאלות של כל מי שבישל או אכל עיסה דביקה במקום אורז. עוד מעט ישאלו אתכם את השאלה הזאת!

  • סיר עם מכסה

(6 מנות)

2 כפות שמן קנולה או שמן זית
2 כוסות אורז, מומלץ מסוג בסמטי־הודי
1 כף מלח
כ־1/4 כפית פלפל שחור טחון
3 כוסות (750 מ"ל) מים רותחים

  1. שמים את השמן בסיר ומחממים כדקה על להבה בינונית. מוסיפים את האורז ומטגנים אותו כדקה, תוך כדי ערבוב, עד שכולו מצופה בשמן. מוסיפים את המלח והפלפל ומערבבים. מוסיפים את המים הרותחים ומערבבים ערבוב קל. יוצקים כוס וחצי מים רותחים
  2. כשהמים רותחים שוב (אחרי כדקה) מכסים את הסיר. מעבירים את הסיר ללהבה הכי קטנה שיש בכיריים, ומכוונים אותה לעוצמה הכי נמוכה שלה. מבשלים 15 דקות מבלי להרים את המכסה ומבלי לערבב, עד שכל המים נספגים באורז, והאורז נראה כמקשה אחת שיש בה כמה חורים. האורז מוכן! 
  3. מכבים את הלהבה ומשאירים את הסיר סגור 10 דקות נוספות. פותחים את המכסה ומערבבים-מפרידים קצת את האורז במזלג. מגישים.

מכוסה במקרר, עד יומיים. מוסיפים מעט מים ומחממים במיקרוגל או על הכיריים.

קודם כל, חשוב לבחור את סוג האורז. הסוגים השונים של אורז ארוך – תאילנדי, יסמין, הודי, בסמטי, פרסי (הפרסי קצת יותר מתנפח בבישול) – מיועדים להכנת אורז אחד־אחד. מהסוגים השונים של אורז קצר ועגול (שמכיל יותר עמילן) מכינים אורז דביק יותר, כמו לריזוטו או לסושי. המלצה אישית: לכו על אורז בסמטי־הודי.

חשוב לטגן קצרות את האורז לפני הבישול. הטיגון הקצר עוטף את גרגירי האורז במעט שומן, ומסייע לשמור על נפרדות הגרגירים בזמן הבישול.

לאורז מוסיפים מים רותחים. מים קרים יאטו את תהליך הבישול והאורז עלול להיות ספוגי. לכל כוס אורז מוסיפים כוס וחצי מים.

לאחר הרתיחה החוזרת (כלומר, כשהמים הרותחים חוזרים לרתוח), חשוב מאוד לבשל את האורז מכוסה ועל להבה נמוכה מאוד, כדי שהמים לא יתאדו מהר מדי. אידוי מהיר מדי יגרום לאורז להישרף בחלקו התחתון ולהתבשל באופן לא שווה.

אפשר לשדרג את האורז לפני הבישול, במהלך הבישול ולפני ההגשה.
לפני הבישול: קולפים וחותכים בצל גדול ו/או שני גזרים לקוביות קטנטנות. מחממים את השמן, ומטגנים את הבצל (והגזרים) עד הזהבה. מוסיפים את האורז וממשיכים לפי מתכון הבסיס.

במהלך הבישול: כשהמים שמוסיפים לאורז רותחים שוב, מוסיפים כוס אפונה מוקפאת. ממשיכים לפי המתכון. אפשר להוסיף גם 1/3 כפית קינמון טחון, אגוז מוסקט טחון או כמון.

לפני ההגשה: כשהאורז מוכן להגשה, אפשר לפזר עליו 4-3 כפות של פטרוזיליה, כוסברה או נענע קצוצים דק. עוד אפשרות: להוסיף 100 גרם צימוקים, צנוברים קלויים או שקדים מולבנים קלויים.

ועוד שדרוג פשוט ומפנק: ברגע שמסירים את המכסה מוסיפים לסיר כ־25 גרם חמאה ומערבבים אותה קלות לתוך האורז.

שתף
 

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.